Schrijf je in voor de nieuwsbrief

NFD therapie (Neuro Fascia Dynamics)

De NFD-methode (Neuro Fascia Dynamics) is een nieuw ontwikkelde methode door Mariette de Nes, die werkt op het optimaliseren van onze fascia. Recentelijke wetenschappelijke onderzoeken hebben laten zien hoe belangrijk fascia is voor ons hele mens zijnde. Via de fascia worden wij aangestuurd, krijgen wij signalen door die onze hersenen aansturen en zorgt andersom dat de hersenen signalen afgeven aan ons lichaam via de fascia. Als hier stagnatie op zit dan snap je dat dit mentale en fysieke klachten kan veroorzaken. De NFD-methode is ontstaan vanuit de guasha-therapie en is gecombineerd met de zeer recente wetenschap.

Op deze pagina leg ik uit wat guasha-therapie inhoud en op een andere pagina leg ik meer uit over de NFD-methode.

Guasha Opleidingen Santai is een therapeutische werkvorm die zich richt op een betere doorstroming van Qi en Bloed, waarbij afvalstoffen/toxines die een blokkade vormen voor een goede doorstroming, worden losgemaakt. De behandeling werkt in op zowel fysiek- als op emotioneel, psychisch en sociaal niveau. Op fysiek niveau is dit een therapie die ingezet kan worden bij talloze aandoeningen/ziekten die inwerkt op een beter functionerend bindweefsel, zenuwstelsel, orgaanstelsel en doorbloeding. Simpel gezegd schraapt men van oudsher de ziekte uit je lijf en zorgde dat het lichaam in goede conditie blijft.

Het doel van guasha-therapie is een beter doorstroming van Qi en Bloed, waardoor organen en zenuwstelsel beter gaan functioneren (herstel). Het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt hierdoor nog meer aangezet om meer balans te vinden op elk niveau van het lichaam (prikkeloverdracht). Door het losmaken van afvalstoffen/toxines in het lichaam is guasha terecht een geweldige detox-therapie te noemen zowel op fysiek en mentaal gebied (reiniging). Guasha werkt in op de microcirculatie en de stofwisseling op celniveau waardoor een beter opname en afgifte door het lichaam (voeding). Het lichaam wordt a.h.w. opgeschoond waardoor een versterking van het immuunsysteem, maar ook zal het lichaam meer alert zijn en sneller gaan reageren op processen die “bedreigend” zijn voor het lichaam zoals bij stress, vermoeidheid en ziekte.

Guasha helpt bij de volgende gevallen:

Guasha kan bij vele klachten/ziekten worden toegepast. Zowel als een preventief middel, als een middel om daadwerkelijk een klacht te verhelpen of een ziekte te verlichten.
De lijst van klachten/ziekten die met Guasha behandeld kunnen worden is te lang om hier beschreven te worden maar bestaat o.a. uit :

 • Alle pijnsymptomen
 • Nek- en Schouderklachten
 • Hoofdpijnen en migraine
 • Rugklachten
 • RSI-klachten
 • Stress, Burn-out
 • Reumatische klachten
 • Bronchitis / Astma
 • Spijsverteringsstoornissen
 • Stofwisselingsstoornissen

Door mijn coachopleidingen kan ik de mens als geheel behandelen in Helmond. Soms heeft men geen zin om te praten maar ervaart het lijf fysiek wel problemen. Dat is logisch, want vergelijk je hele lijf maar met een harde schijf die alles opslaat en niets uitwist. Jouw hoofd daarentegen wil wel eens wat anders zeggen of weet het niet meer. Door te werken op je lichaam kun je allerlei gebeurtenissen verwerken of worden belangrijke thema’s aangeraakt. Een opgeruimd lichaam zorgt ook voor een heldere geest.

Bij de behandeling wordt een speciale guasha-olie op de huid gebracht.
Op de plaats waarop de olie is aangebracht begint de therapeut dan met een speciale schraper te “schrapen”. De schraper is meestal vervaardigd uit jade of hoorn. De huid wordt hierdoor rood en op de plaatsen waar blokkaden (afvalstoffen/toxines) zijn, verschijnen “bloeduitstortingen” (sha) in de huid (niet op de huid) variërend van diep rood tot paars.


Aan de kleur van de sha kan men zien of het een recente- of een chronische stagnering is. Hoe donkerder de vlek, hoe chronischer. De kleur kan variëren van licht rood tot donkerrood, maar ook blauw, paars en zelfs zwart. Bij een normale conditie verdwijnen de rode delen (sha) volledig binnen 3 tot 7 dagen.

Guasha:

 • bevordert de doorbloeding
 • ontgift en ontzuurt
 • stimuleert het immuunsysteem
 • neemt blokkades en pijn weg
 • stimuleert werking van de organen
 • zorgt voor meer vitaliteit
 • vermindert spanning (stress), vermoeidheid en burn-out
 • brengt emoties opnieuw in evenwicht
 • geeft ontspanning op fysiek en mentaal vlak

Vanuit het guashacentrum in Helmond werk ik samen met Mariette de Nes van Praktijk Mariette de Nes en ben officieel gecertificeerd als guasha-therapeut.

Neem contact met ons op!

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

info@bewustvooruitcoaching.nl 06 - 51 64 79 45
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×